Verlichting

We weten allemaal wat lampen zijn. Iedereen heeft ze. Natuurlijk nooit genoeg ;-).

Maar wat is een lamp precies? Hoe werkt het en hoe ontstaat er licht? Wat is eigenlijk licht? Als je er verder over nadenkt, gaat de kennis in verlichting veel verder dan de naam van een armatuur, of zelfs de naam van de ontwerper van een armatuur. En plotseling weet je eigenlijk helemaal niet zoveel over verlichting..... Wij wel, en dus helpen we jou. We laten je begrijpen wat licht is en hoe het werkt.

Inhoudsopgave:

  1. Wat is licht?
  2. Wat is Lichtstroom? 
  3. Wat is lichtsterkte? 
  4. Wat is verlichtingssterkte? 
  5. Wat is luminantie? 
  6. Wat is kleurtemperatuur? 
  7. Wat is kleurweergave? 
  8. De definitie van goede verlichting 
  9. Gloeilampen en halogeenlampen 
  10. Fluorescentielampen 
  11. Gasontladingslampen 
  12. LED 
  13. Armaturen 
  14. Trafo’s, drivers en voorschakelapparatuur 
  15. IP classificaties en zone indelingen 
  16. Binnenverlichting 
  17. Buitenverlichting 
  18. Onderwaterverlichting 
  19. Lichtontwerpen en verlichtingsplannen 

1.Wat is licht?

Licht is een natuurkundig verschijnsel. Overal om ons heen bevindt zich het zogenaamde Elektromagnetisch spectrum. Dit elektromagnetisch spectrum bestaat uit electromagnetische straling, die zich met een bepaalde golflengte voortbeweegt. Dit spectrum heeft een enorm bereik vanaf de korte golf tot ver in de lange golf. Iedere golflengte vertegenwoordigt, binnen een bepaald domein, een natuurkundig verschijnsel, zoals bijvoorbeeld geluidsgolven, radiogolven, kosmische straling, röntgenstraling, UV straling, IR straling, enz. Deze stralingen worden veroorzaakt door een “zender” en worden waargenomen door een “ontvanger”. De mens is in staat, om een heel klein gedeelte van het electromagnetisch spectrum waar te nemen. Dit gedeelte bevindt zich in het gebied tussen de UV straling en de IR straling, namelijk de zogenaamde zichtbare straling. Deze zichtbare straling heeft een golflengte van 380nm t/m 780 nm. Deze zichtbare straling, die afkomstig is van een lichtbron als zender, kan een mens waarnemen middels het oog als ontvanger, echter pas na reflectie met een voorwerp. Deze straling komt van een lichtbron. Dit kan een natuurlijke lichtbron zijn, zoals de zon of vuur, maar kan ook van een kunstmatige lichtbron zijn, zoals een lamp. Deze zichtbare straling bestaat uit alle kleuren van de regenboog en als we deze lichtkleuren mengen, krijgen we wit licht. Onderstaand figuur laat de verschillende golflengtes zien van de verschillende kleuren. Aangezien licht een natuurkundig verschijnsel is, zijn er diversen rekenkundige grootheden vanaf geleid. We kunnen licht dus berekenen, iets wat onmisbaar is bij het maken van een verlichtingsplan. De belangrijkste licht-technische grootheden met hun specifieke eenheden zijn:

2. Lichtstroom uitgedrukt in Lumen

Dit is de hoeveelheid zichtbare straling, die een lichtbron rondom uitzendt

3. Lichtsterkte uitgedrukt in Candela

Dit is de hoeveelheid zichtbare straling, die in een bepaalde richting wordt uitgezonden

4. Verlichtingssterkte uitgedrukt in Lux

Dit is de hoeveelheid lumen per m²

5. Luminantie L uitgedrukt in Candela/m²

Dit is de hoeveelheid gereflecteerd licht, dat een oppervlakte uitzendt Verder heeft licht, dat uitgezonden wordt door een lichtbron twee eigenschappen qua kleur, nl:

6. Kleurtemperatuur

Het uitgestraalde licht heeft een bepaalde kleurindruk, variërend van een roodachtige, warme gloed tot een koele, blauw/witte kleurindruk. Deze kleurindruk wordt weergegeven in Kelvin en is afgeleid van de kleur van gloeiend metaal bij de aangegeven temperatuur. Hoe heter het metaal, hoe witter het gaat gloeien. Warm wit licht heeft een lagere kleurtemperatuur, bijvoorbeeld 2700K Koel wit heeft een hogere kleurtemperatuur, bijvoorbeeld 6500K. Het is belangrijk om de juiste kleurtemperatuur te kiezen. Hoe lager het lichtniveau, hoe warmer het licht, dus hoe lager de kleurtemperatuur. Een mooi voorbeeld is een romantisch haardvuur. Hoe hoger het lichtniveau, hoe koeler het licht, dus hoe hoger de kleurtemperatuur. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een lowbudget supermarkt of een tandartspraktijk.

7. Kleurweergave

Dit is de wijze, waarop het licht de kleuren weergeeft van een voorwerp, waar het licht op reflecteert. Een hoge kleurweergave (weergegeven in Ra) geeft de kleuren goed weer, een lage kleurweergave geeft de kleuren slecht weer. Zo wordt een voorwerp met een rode kleur nog beter geaccentueerd en verlicht door een lichtbron, waar ook veel rood in de kleurmenging zit. Als we van voorwerpen of artikelen de kleuren goed en zo echt mogelijk willen laten zien, kiezen we een lichtbron met een hoge Ra waarde.

8. De definitie van goede verlichting Goede verlichting is: de juiste hoeveelheid licht van de juiste kleur met de juiste kleurweergave op de juiste plaats, zonder dat er enige mate van hinderlijke verblinding optreedt.

9.

10.

11.

12. LED Verlichting
Led Verlichting

13.

14.

15.

16. Binnenverlichting Er bestaan meerdere soorten verlichting voor een woonruimte:

1. Basisverlichting. Deze zorgt voor een algemeen lichtniveau en wordt gebruikt als functionele verlichting. Door deze te dimmen of in groepen te schakelen draagt deze ook bij aan de sfeerbepaling. Voorbeelden zijn plafonniers, maar ook spots, schemerlampen of wandlampen kunnen hiervoor worden gebruikt.

2. Accentverlichting. Deze zorgt er voor dat diverse items in een woonruimte een extra accent krijgen, zoals bijvoorbeeld een schilderij, foto, beeld of een interieurelement. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld spots of LED strips

3. Taakverlichting. Deze zorgt er voor dat bepaalde taken goed kunnen worden uitgevoerd en dat er op een bepaald gebied voldoende licht is. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld leeslampen en hanglampen boven eettafels.

Zorg altijd voor een goede balans tussen deze 3 soorten verlichting. Het samenspel van deze verlichting zorgt voor de uiteindelijke sfeer en beleving van de woonruimte,m die ons tegenwoordig zo dierbaar is. We besteden veel aandacht aan de inrichting en verlichting is hierin onmisbaar. We zien de laatste decennia een verandering optreden en zoals eerder vermeld verdwijnt het traditionele lichtpunt en gebruikt men meer en meer kleinere lichtpunten. Door gebruik te maken van meerdere kleinere lichtpunten krijgt de ruimte een aangenamere uitstraling en kunnen we de items of wanden die we willen accentueren extra in het licht zetten. Er ontstaan contrastverschillen die de ruimte spannender maken. Als we spreken over verlichting, dan spreken we over verlichtingsarmaturen en de daarbij behorende lichtbron. Het verlichtingsarmatuur wordt bepaald door de smaak van de bewoner en natuurlijk door de prijs. Het moet een armatuur zijn dat qua smaak bevalt en moet tevens betaalbaar zijn voor de eigenaar. Ook zal gekeken moeten worden of de plaatsing van het armatuur op een bepaalde plek technisch mogelijk is.

Maak gebruik van mijn ervaring

Ons bedrijf legt alle soorten verlichting aan. Er zijn heel veel mogelijkheden en wellicht ziet u door de bomen het bos niet meer. Wij en onze adviseur helpen u graag bij het maken van een keuze. Ons bedrijf volgt de laatste ontwikkelingen op het gebied van verlichting. Zo kunnen wij u adviseren over energiebesparende lampen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van LED verlichting, dat relatief goedkoop en energiezuinig is. Indien u alle verlichting laat aanleggen door een specialist bent u er bovendien van verzekerd dat dit veilig gebeurt. Met elektriciteit dient u altijd veiligheidsmaatregelen te nemen. Belangrijk is de plek waar de verlichting moet komen.  Daarom doet u er goed aan om de verlichting door een vakman cq ons bedrijf aan te laten leggen. Zijn er nog vragen?

 

Stel ze dan per mail of neem contact op tijdens kantooruren +31626644779